< Terug naar de voorpagina <

Viëtoren een halve eeuw onderweg in het Berninamassief

beste Viëtoren,

De Viëtoren zijn niet alleen tennis-, maar ook bergliefhebbers! Daarom verwijs ik jullie met onderstaande link naar een artikel van mijn hand dat pas is verschenen in het Magazine Hoogtelijn. Aan het verhaal hebben de Utrechtse- en Leidse tak van de Viëtoren 'op de een of andere wijze' meegewerkt.
[Artikel hier te lezen]

Veel leesplezier! Ik sta open voor jullie reacties
met een groet, Marnix

Marnix Viëtor (19-2-2018)
marnix.jpg
Hey Marnix - ik heb je link gefixt, zodat iedereen hem aan kan klikken.
Leuk artikel!

Jaron Viëtor (19-2-2018)
jaron.jpg
Mooi artikel Marnix! Wij zullen helaas nooit weten hoe het afloopt met die gletchers.

Arnoud Viëtor (19-2-2018)
arnoud.jpg
De generatie boven ons - iig mijn vader - kon zich zeer goed schriftelijk uitdrukken. Dat viel me op bij lezing van de cursief geplaatste citaten van pappa in het artikel het meest op. En daar heb ik ook het meeste van genoten.

Indien mogelijk - knipoog naar Marnix en Arnoud - zou ik graag alle vakantiealbums van pappa gedigitaliseerd willen zien.

Deze kwaliteit is in volgende generaties ook wat weggesmolten door de intrede van internet, de onelliner en de smiley.
Inhoudelijke reactie
Ik lig niet wakker van het smelten van de gletschers in de Alpen. Het lijkt een klein probleem vergeleken met de problemen van landen aan de zeekust en de ernstig door droogte bedreigde landen. En de Alpen zijn nog steeds mooi.
Het wegsmelten van de gletschers is meer een symbool voor de klimaatactivisten net als de bedreigde ijsbeer. Het spreekt makkelijk aan. Maar delen van Australië waar het zomers 50 graden Celsius is of landen in het Midden-Oosten waar de regen minder is geworden, hebben toch echt ergere problemen dan iets minder ver richting dal kunnen skieën.

Leo Gijsbert Viëtor (19-2-2018)
leo.jpg
Leuk artikel Marnix, jullie zijn wel echte klimmers, steeds doorgegeven aan de volgende generatie. Wij zijn meer skiers, mijn vader heeft tot op hoge leeftijd geskied en Friso spant wel de kroon als ski en snowboard leraar. Ik deel je zorgen over het smelten van de gletschers. In mijn herinnering heb je al eerder geschreven over de negatieve gevolgen van de wintersport voor het milieu.

Nini Viëtor (19-2-2018)
nini.jpg
Wat een mooi artikel en leuk geschreven zegSmile!
Ja wat zal de toekomst brengen..

Inge Viëtor (20-2-2018)
inge.jpg
Hé, Friso skileraar. Zat er al vroeg in. Ik zie hem nog eindeloos rondjes rijden in een kart(?) op een reünie. Onvermoeibaar. Mijn comment bij Marnix zijn post ruikt engizins naar afgunst en ongefundeerde kritiek. Maar mijn oudere broer Marnix publiceert in elk geval meer dan ik doe. Eigenlijk elke menselijke activiteit in de natuur - skieën, mountainbiken, wandelen met honden in het bos - verstoort de natuur. Het voordeel is dat het mens en natuur verbindt. Elk voordeel hep zijn nadeel, wie zei dat ook alweer?

PS Een premium versie van de Kroniek? Met de mogelijkheid om het eigen en eerlijke verhaal te bewerken of te verwijderen na het uploaden en een kleine handleiding onderaan het scherm hoe je foto's kunt uploaden?

Leo Gijsbert Viëtor (20-2-2018)
leo.jpg
wat een mooi verhaal zeg. Zeer aansprekende persoonlijke/levende geschiedenis (prachtig beeld: de foto van tante Anneke met Marnix, Leo en Evolien voor een grote gletscher) en actuele wetenschap, wetenschap zoals die hoort te zijn, met maatschappelijk engagement. Wat ze in Leiden (weer) aanmoedigen in de wetenschapscommunity, zie bijgaand filmpje stukje vanaf minuut 49.

[https://video.leidenuniv.nl/media/t/1_ad7tdgxp]

dank voor delen en fijne dag ieder die dit leest!


Rob Viëtor (21-2-2018)
rob.jpg
Goede acteur in de film Rob. Het is nauwelijks te zien dat ik het ben op de foto voor de grote gletscher, maar jij hebt als neef natuurlijk achtergrondinfo. Pappa was de fotograaf en dus staat de rest van de familie op de foto.

Leo Gijsbert Viëtor (21-2-2018)
leo.jpg
@Rob Viëtor, [https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/21/facebook-row-i-am-being-used-as-scapegoat-says-academic-aleksandr-kogan-cambridge-analytica]
Meestal doen de wetenschappers gewoon lekker hun ding. Zonder zich vooraf de mogelijke negatieve maatschappelijke implicaties te realiseren. Ik ben niet met je eens dat wetenschap samen hoort te gaan met maatschappelijk engagement. Alles is ten goede en ten kwade te gebruiken. De meeste simpele dingen al. Een wetenschapper moet lekker op kunnen gaan in zijn werk. Ook als het een atoombom maken is, wat mij betreft. De vraag hoort
wat mij betreft te zijn, wie dan de maatschappij beschermen moet tegen negatieve toepassingen van uitvindingen.

Leo Gijsbert Viëtor (21-3-2018)
leo.jpg

Zelf een reactie plaatsen

Je naam:
Je reactie:

< Terug naar de voorpagina <
Valid HTML 5
Valid CSS 3
[Klik voor adresgegevens Viëtoren]