< Terug naar de voorpagina <

Het leventje aan de andere kant van de oceaan

Dit bericht van Sanne is automatisch gekopieerd vanuit haar weblog. Klik hier om het origineel te bekijken.


Hello

How's everybody doing?

Het is hier nog steeds leuk hoewel het nu allemaal een beetje 'dagelijks' ritme begint te krijgen.

Toch blijft het leven hier zo anders! De dagen op school zijn lang maar (vooral nu nog) interessant.

Elke dag om 6.45 uur opstaan (dat is wel een uurtje vroeger). Om 7.20 vertrekken, in de auto naar school. Het is 5 minuten rijden en parkeren, dan nog 3 min naar school lopen en dan nog 5 min naar je locker. Het zijn echt van die grote lockers die je altijd in films ziet en iedereen propt er alles in. Er zijn geen kapstokken waar je je jas of gymspullen opkan hangen.

Als je klaar bent bij je locker moet je ook nog naar je lokaal lopen. Dat kan soms wel 5 min. duren voordat je van de 5de (mijn locker) op de 1ste verdieping bent (psychologieles).



De roosters zijn ook heel anders. Je hebt elk semester 7 vakken. Waarvan 5 het hele jaar en 4 die wisselen. Mijn rooster is: 1: Engels11 (5de klas) 2sychologie (5de&6de klassers) 3. Algebra intermidiate (5de&6de) 4. Drama (3de-6de klas) 5. Duits3/4 (5de&6de)

6. Desktop(6deklas) 7. US History(5de&6de)



Zo ziet mijn rooster er dit semester uit. Het volgende semester wordt Psychologie -> fotografie, en desktop -> writersworkshop dus verhalen schrijven of signlanguege voor doven dat lijkt me ook wel gaaf om te leren.



Op maandag heb je alle vakken 50 min en elke dag 1pauze van 30 min.

Op dins&donderdag heb je alle oneven vakken voor 90min. Voor sommige vakken is dat leuk, maar het kan ook (te) lang duren.



Mijn Engelse les is heel moeilijk met veel literatuur en begrippen waar ik nog nooit van gehoord heb.

De les duurt erg lang en is moeilijk te volgen als je nog niet helemaal wakker bent om 7.40uur!



Tijdens psychologie wordt ik wakker en wordt het gezellig. Ik zit met superdrukke en gezellige mensen aan tafel dus dat is top!

We hebben nu alleen nog maar de geschiedenis van psychologie behandeld dus dat was niet heel interessant maar we doen veel opdr. in vorm van spelletjes en kruiswoordpuzzels waardoor het heel leuk en gezellig blijft. Eigenlijk is psychologie heel logisch en best interessant. Heb ook al een presentatie moeten geven met 2jongens ging heel goed en tot nu toe sta ik een A+ op me rapport



Gister hadden we een pw maar we mochten een notekaart erbij hebben (godzijdank)! Ik ben nog niet zo goed in al die termen onthouden. Eigenljik is een notekaart een spiekbriefje dus legaal spieken! Zouden ze in NL ook moeten invoeren.



Mijn 3de uur is algebra. Het is gwn voor het eerst dat ik wiskunde snap!

Er is z'n verschil met leraren hier en in NL.

De klassen zijn zoieso veel kleiner waardoor er veel meer tijd is om op individuelen moeilijkheden in te gaan. Een ander ding is dat iedereen veel meer respect heeft voor elkaar. Zowel leerlingen als leraren. De leerlingen zijn hier ook veel gemotiveerder doordat ze al veel meer bezig zijn met hun toekomst. En het heel belangrijk is om op een goed 'college' terecht te komen. Ook de lolbroeken &luilakken. Wat ook zo is, iedereen maakt zijn huiswerk voor alle vakken! Doe je het niet...

Slaag je niet hoe goed je de tests ook maakt je zult niet genoeg punten hebben om te slagen. Dit zouden ze in NL ook moeten doen, al zou ik er niet blij mee zijn, je haalt zo makkelijk beter cijfers. En je doet het ook sneller omdat leraren het waarderen en je belonen met punten en je daardoor weer motiveren. Je doet het niet voor niks!



Leraren hier geven ook veel meer complimenten, zijn veel vriendelijker, behandelen je met zoveel meer respect waardoor je automatisch ook zoveel respect voor hun krijgt en de lessen niet vervelend zijn.

Het grote verschil is ook dat niemand een les verstoort en het allermooiste vind ik dat docenten NIET SCHREEUWEN. Ik denk dat ik dat nog nooit heb meegemaakt. Dat als docenten zich ergens aan ergeren ze gewoon op een normale manier kunnen vragen of het mogelijk is te stoppen. En door de normale toon (denk ik) zal niemand zich 'aangevallen' of ongerespecteert voelen en ik heb nog niemand meegemaakt die de moeite neemt om een discussie aan te gaan.

Waardoor er geen lestijd, uitstuurformulieren en zinloos gedoe verloren gaat.

Ik was iemand die in discussie zou gaan maar heb hier absoluut geen behoefte aan gehad (en dat zegt wat!)



voorbeeld:

Ik weet nog dat een leraar heel zacht praat en af en toe en als je achterin zit is het lastiger te verstaan. Ik vroeg of het harder kon maar mr. reageerde gelijk geiriteerd dat wij maar beter moesten luisteren.

Hier was het zelfde geval, iemand vroeg of het wat harder kon. Leraar was gelijk: oh sorry, do I need to repeat something and please remind me when I do it again.

Dat is z'n verschilSmile!

En zo zijn er hier veel meer kleine dingetjes beter waardoor het het leven een stuk leuker maakt!



Nog een verschil als je hier een leerling iets vraagt over hoe een bepaalde leraar is, hoorje heel veel: zijn lessen zijn interessant, leert veel, duidelijke uitleg maar wel moeilijke pw's.

Als je in NL zou vragen hoe een leraar is zou je zoiets nooit horen!

Het is altijd: die is zo vreselijk, ik haat hem echt!



Wat is nou het verschil? Leraren? Leerlingen? Respect voor elkaar?



oke genoeg.. ehm..



Mijn 4de uur is drama met kinderen tussen 13-18jaar. HEt is heel wisselend. ER zitten ook dove & geestelijk gehandicapte in mijn klas maar iedereen is normaal tegen elkaar en maakt geen gekke opmerkingen of pesten.

Dat is nog iets ik heb een beetje rondgekeken maar heb nog geen gepest iemand kunnen vinden! Echt apart, iedereen heeft een 'groepje' op school. De school is ook zo groot dat elke 'soort' elkaar vind!

Drama is niet super we doen nogn iet echt toneel alleen maar (kinderachtige) spelletjes. Dan pas merk je hoe volwassen je jezelf voelt.



5de uur German3/4

In mijn Duitse klas zitten maar 16 kinderen.

Gedurende de hle les wordt er duits gesporken. Het is super dat iedereen erin meegaat en geen Engels tussendoor spreekt alleen als er om vertaling gevraagd wordt. Ik versta alles!

En bij vertalen weet ik alles in het NL maar kan het soms niet direct vertalen naar Engels. En het is zo grappig sommige kinderen kunnen echt niet Duits spreken, maar andere wel weerheel goed. Groot verschil in uitspraak mar in verstaan en grammatica is iedereen heel geod, beter dan in NL denk ik.



Ik kan het lezen, begrijpen (grammaticaal nog niet correct) spreken. Alleen schrijven gaat nog niet zo goed. maar wel al veel beter dan in NL. Doordat je het continu hoort en spreekt in de les kom je er helemaal in en het is veel leuker om dan duits te doen en jezelf verstaanbaar te kunnen maken!

Ik denk dat ik hier zoveel meer (nuttige) dingen leer dan waarschijnlijk in mijn hele NL schoolcariere tot nu toe.

En als ik dat bedenk vind ik het gwn leuk om te leren en dat heb ik nog nooit im mijn hele middelbare schoolcariere gehad!



6de uur Desktop

Heb nog maar 2lessen gehad vanwege roosterwijzigingen dus kan ern ogniet echt iets overzeggen. Alleen dat je 90minute lang achter de pc zit en dat de school alle hyves/facebook/msn/ebudddy sites geblokt heeft. maar dat ik alweer een weg heb gevonden om het de deblokkeren dus elke wo&vrij tussen 20.10 en 21.40 jullie tijd! Zal ik online zijnSmile!





7de uur US History

Heel apart ik dacht dat onze geschiedenislessen over heel de wereld ging. Eigenlijk over de wereld waarin NL betrokken was. DAt is EU, Azie & Afrika. Eigenlijk de hele wereld behalve amerika. Dus het gaat over van alles waar ik nog nooit van gehoord heb!

Nu leren we over alle EU-landen die kolonies hadden in de US. Wist ik wel mar niet wat daar allemaal gebeurden en dat wij daar ook een grote rol in hadden.

Na dit hoofdstuk gaan we over de WO hebben dat ik wel iets waar ikw at over weet gelukkig, heel benieuwd hoe zij daar tegen aankijken. Want zij zien heel veel dingen anders.

Tot nu toe is het hard werken, veel lezen maar de lerares vertelt zoveel leuker dat het interessant is en ze je in haar verhaal mee sleurt dat je gewoon wil luistern/leren! (nog een verschl met NL)



Na school doe ik elke dag van 3 tot 5.00 of 5.30 uur turnen.

Ik train op dit moment op de pegasus (kijk maar op youtube als je niet weet wat het is).

Ik ga proberen daar goed in te worden en wedstrijden in te doen.

Heb waarschijnlijk over 2weken de eerste. De brug gaat ook al aardig goed maar de meiden die al in het team zaten zijn zoveel beter en zo goed zal ik niet worden. Bijna alle meiden kunnen salto's op de vloer en sommige zelfs op de balk! Het is superleuk en we hebben super veel lol met het team!



Oh en volgende week zaterdag ga ik naar the hounted houses dat zijn spookhuizen die supercreepy zijn heel veel mensen durfen niet heb gevraagd maar ook alle 'stoere' jongens vinden het te eng! Nou ik ga het beleven zaterdag hou jullie op de hoogte!







Sanne Postma (16-9-2008)
sanne.jpg
Hoe jammer nou, het systeem kent je niet!
Zou je hier moeten kunnen insturen denk je?
Stuur dan even een mailtje naar jaron@vietors.com, en vermeld welk type internetverbinding je hebt, dan zal Jaron je laten herkennen door het systeem!

Geef eventueel dit door: 3.133.109.30
< Terug naar de voorpagina <
Inloggen met wachtwoord:
Geen wachtwoord, of wachtwoord vergeten? Neem contact op met Jaron.